හොඳම ආහාර තාක්ෂණ නවෝත්පාදන 5
වර්තමානය වන විට දේශගුණික විපර්යාසයන්ගෙන් තර්ජනයට ලක්ව ඇති ලෝකයේ වර්ධනය වෙමින් පවතින ජනගහනය පෝෂණය කිරීමට ආහාර හා කෘෂිකාර්මික සමාගම් උත්සාහ දරයි. 2018 දී SoftBank’s Vision අරමුදල කෘෂිකාර්මික තාක්ෂණය සඳහා ඩොලර් මිලියන 200 ක ආයෝජන වටයක් මෙහෙයවීය. ඊට පෙර වසරේදී, මුළු ආයෝජනය ඩොලර් බිලියන 1.5 ඉක්මවා තිබුණි. එය මෙම අංශයට වාර්තාගත මුදලකි.
ඉදිරි දශක කිහිපය තුළ ආහාර සඳහා ඇති ඉල්ලුම ඉහළ යනු ඇතැයි ජනගහනය ගැන සැලකෙන අනාවැකි පෙන්නුම් කරන අතර, දේශගුණික විපර්යාස අනුපාතය පිළිබඳ අනාවැකි පෙන්නුම් කරන්නේ බෝග අස්වැන්න එම කාලය තුළ හතරෙන් එකකින් පහත වැටෙනු ඇතැයි අපේක්ෂා කරන බවයි. මෙම දැවැන්ත අභියෝගය ජය ගැනීම සඳහා නව්යකරණය අතිශයින්ම අවශ්ය වේ.
විද්යාගාරයෙන් වැඩුණු මස් – Lab grown meat
මීට පෙර විද්යා ප්රබන්ධවල වූ , විද්යාගාරයෙන් වැඩුණු මස් අපගේ රාත්රී කෑම මේසයට ළඟදීම පැමිණේ. පළමු විද්යාගාරයේ වැඩුණු බර්ගර් 2013 දී එළිදැක්වූ විට එය නිෂ්පාදනය කිරීමට ඩොලර් 280,000 ක් වැය විය. දැන් ආරම්භකයින් විශ්වාස කරන්නේ මෙම බර්ගර් ඉතා ඉක්මණින් ඩොලර් 10 බැගින් සුපිරි වෙළඳසැල් රාක්ක වලට ලබා දිය හැකි බවයි.
2025 වන විට ලොව පුරා මස් සඳහා ඇති ඉල්ලුම 70% කින් ඉහළ යනු ඇතැයි අපේක්ෂා කෙරේ. විද්යාගාරයෙන් වැඩුණු මස් විශාල වශයෙන් නිෂ්පාදනය කිරීම මගින් ආහාර සැපයුම් දාමයේ මෙම තීරණාත්මක පරතරය පිරවිය හැකිය. 2040 වන විට ගෝලීය වශයෙන් පරිභෝජනය කරන මස් වලින් 60% ක් ලැබෙන්නේ විද්යාගාරයෙන් වැඩුණු ආදේශක හෝ ශාක පදනම් කරගත් විකල්ප වලින් බව AT Kearney සමාගම අනාවැකි පළ කරයි.
සාම්ප්රදායික සත්ව ගොවිතැනෙන් හා ඝාතනයෙන් ඉවත් වීමෙන් හරිතාගාර විමෝචනය 96% කින් අඩු කළ හැකි අතර ලොව පුරා සත්ව ගොවිතැන සඳහා භාවිතා කරන භූමියෙන් 99% ක් දක්වා නිදහස් විය හැකි බව Adam Smith ආයතනය සොයාගෙන තිබේ.
ජෛව හායනය කළ හැකි ඇසුරුම් – Biodegradable packaging
ප්ලාස්ටික් වලට ඇබ්බැහි වීම තිරසාර නොවන බව අපි දනිමු. එහි ව්යාප්තිය ආහාර කර්මාන්තය තුලවැඩි වශයෙන් දක්නට ලැබේ. නමුත් මෙය විසඳීමට අපහසු ගැටලුවකි. පරිසර හිතකාමී ද්රව්ය භාවිතා කිරීමේ රැල්ලක් බොහෝ සිල්ලර වෙළෙන්දන් සහ ආපනශාලා හිමියන් පටන් ගෙන ඇති අතර, ඒවා වඩාත් සමීපව පරීක්ෂා කර බැලීමේදී තවමත් පරිසරයට තර්ජනයක් වී ඇත. මෑතකදී ඇති වූ මතභේදයකදී, අවන්හල් දාමයක් වන චිපොට්ල්, කොම්පෝස්ට් කළ හැකි බඳුන් වල ආහාර සපයන බව සොයා ගන්නා ලදී. ඇත්ත වශයෙන්ම ඒවායේ ඉහළ මට්ටමේ විෂ සහිත සංයෝගයක් වන ෆ්ලෝරීන් (Fluorine) අඩංගු වන අතර එමඟින් ඒවා දිරාපත් නොවන අතර පිළිකා කාරක බවට පත් වීමට හැකිය.
බොහෝ සමාගම් දැන් ආහාර කර්මාන්තයේ සෑම වසරකම ඉවතලන මෙට්රික් ටොන් මිලියන 6-8 ක් පමණ වන බෙල්ලන්ගේ අපද්රව්ය භාවිතයෙන් නව්ය ජෛව හායනයට ලක්වන විකල්පයන් සංවර්ධනය කරමින් සිටී. විද්යාඥයින් විසින් මෙම අපද්රව්ය වලට විසඳුමක් ලෙස ආහාර ඇසුරුම් සඳහා භාවිතා කළ හැකි ජෛව හායනයට ලක්විය හැකි ප්ලාස්ටික් එතුමක්, බෙල්ලන්ගේ අන්තර්ගත Chitin – Chitosan බවට පත් කිරීමෙන් සොයාගෙන ඇත.
අවතාර මුළුතැන්ගෙයි – Ghost kitchen
එක්සත් ජනපදයේ, අවන්හල්-බෙදා හැරීමේ සේවා කර්මාන්තය ආර්ථිකයෙන් ඩොලර් බිලියන 19 ක් උපයා ගනී. කෙසේ වෙතත්, Deliveroo සහ Uber Eats වැනි සේවාවන් දේශීය අවන්හල් සඳහා නරක ආරංචියක් විය හැකිය. අවන්හල් වලට බෙදා හැරීමේ ගාස්තු කොමිස් වලින් 25% සිට 35% දක්වා ප්රමාණයක ලාභයක් ලබා ගැනීමට දැනටමත් හැකිය. අවන්හලක් පවත්වාගෙන යාමේ පිරිවැයට සමගාමීව, බොහෝ දෙනා අතරමැදියා කපා දමා සම්පූර්ණයෙන්ම අතථ්ය අවන්හල් ආකෘතියක් වැලඳ ගැනීමට බලාපොරොත්තු වෙයි.
“අවතාර මුළුතැන්ගෙයි” නොහොත් “වලාකුළු මුළුතැන්ගෙයි” අවධානය යොමු වී ඇත්තේ ක්ෂණික ආහාර සැපයීම කෙරෙහි ය. ඔවුන්ට භෝජනාගාරයක් නොමැත, එයින් අදහස් කරන්නේ ඔවුන්ට ශ්රමය සහ කුලී වියදම් කපා හැරිය හැකි බවයි. ඉන්දියාවේ නගර 20 ක් පුරා මුළුතැන්ගෙවල් 235 ක් ක්රියාත්මක වන Rebel foods මෙම අංශයේ ප්රධානතම අවන්හලකි.
සිරස් ගොවිතැන – Vertical farming
පුනර්ජනනීය කෘෂිකර්මාන්තයට සහ ඉහළ යන ඉල්ලුම සපුරාලිය හැකි සිරස් ගොවිතැන සඳහා ඉහළ බලාපොරොත්තු ඇත. සිරස් ගොවිතැන යනු නාගරික ප්රදේශවල, සාමාන්යයෙන් විශාල ගබඩාවල ගෘහස්ථව වගා කරන ක්රමයකි. නාගරික ගොවිපලවල් මගින් ආකර්ශනීය විසඳුම් ඉදිරිපත් කරන්නේ ඉතා සුළු වශයෙන් වගා කළ හැකි ඉඩම් ඇති රටවල හෝ ආනයනික ආහාර මත යැපෙන රටවල ය. සිරස් ගොවිපලවල්, ඉඩම් හා ජලය බෙහෙවින් අඩු ප්රමාණයක් භාවිතා කරන අතර ශාකයේ පෝෂණ ප්රමාණය සමීපව අධීක්ෂණය කිරීම නිසා 200% – 400% අතර ඉහළ අස්වැන්නක් ලබා ගනී. මෙය පළිබෝධනාශක අවශ්යතාවය ද ප්රතික්ෂේප කරයි.
කෙසේ වෙතත්, එහි වර්තමාන ස්වරූපයෙන්, සිරස් ගොවිතැන සැලකිය යුතු ශක්තියක් භාවිතා කරන අතර, ඒවායින් බොහොමයක් හයිඩ්රොපොනික් පද්ධති සහ කෘතිම ආලෝකය යොදා ගනී. සිරස් ගොවිපලවලට පුනර්ජනනීය බලශක්තිය මහා පරිමාණයෙන් උපයෝගී කර ගත හැකි වන තෙක්, වඩා තිරසාර විකල්පයක් වනුයේ නගරවල වහල අවකාශය භාවිතා කිරීමයි.
සුපිරි භෝග – Super crops
වඩාත් අභියෝගාත්මක දේශගුණයක් තුළ, මිනිසුන්ට එම කාලගුණයට ඔරොත්තු දෙන බෝග අවශ්ය වන අතර පෝෂණයෙන්ද පොහොසත් විය යුතුය. තෝරාගත් අභිජනනය හා ජෛව ශක්තිමත් කිරීම තුළින් මෙය සාක්ෂාත් කරගත හැකි අතර කෘෂිකාර්මික අවධියේදී ක්ෂුද්ර පෝෂක ආහාර සඳහා එකතු කරනුයේ සම්මත ශාක වර්ග ඔවුන්ගේ වල් ජාතීන් සමඟ හරස් බෝ කිරීමෙනි. ජාන ඉංජිනේරු විද්යාව තවත් විකල්පයකි; විද්යාඥයින් සොයාගෙන ඇත්තේ බෝග වඩාත් නියඟයට ඔරොත්තු දීම සඳහා ජානමය වශයෙන් වෙනස් කළ හැකි බවයි.
එවැනි සුපිරි භෝග සඳහා උදාහරණ ලෙස සති දෙකක් දිය යට ජලයේ ගිලී ගියත් නොනැසී පැවතිය හැකි ‘ස්කූබා’ සහල් සහ අංශක හතරක් තරම් උෂ්ණත්ව වෙනසකට ඔරොත්තු දිය හැකි යකඩ බහුල බෝංචි අයත් වේ. ඩුබායි හි විද්යාඥයින් ‘quinoa’ වැනි භෝග වෙනස් කරමින් රටේ ශුෂ්ක කාන්තාරවල සශ්රීක විය හැකි ආකාරයට වැඩි දියුණු කර ඇත. මන්දපෝෂණය වැනි අත්යවශ්ය පෝෂ්ය පදාර්ථවල ඌනතා රෝග වළක්වා ගැනීම සහ සංජානන ක්රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා ඉතා වැදගත් වන උප-සහරා අප්රිකාව වැනි ප්රදේශවල මෙවැනි බෝග පරිවර්තනය කළ හැකිය.
The post හොඳම ආහාර තාක්ෂණ නවෝත්පාදන 5 appeared first on TechWire.
from RSSMix.com Mix ID 8321273 https://ift.tt/2YTQCU9
Comments
Post a Comment